Aziatischehorecabanen.nl maakt gebruik van cookies. Hier vindt u meer informatie.

Zelfstandig werkend kok

 

Functieomschrijving

In deze omschrijving wordt aangegeven wat het beroep Zelfstandig werkend kok inhoudt en wat je als professional moet kennen en kunnen aan het einde van de MBO opleiding (Keuken - MBO 3). We willen ons hierbij met name richten op de beroepsspecifieke onderdelen (kerntaken en werkprocessen) e.e.a. gebasseerd op het kwalificatie dossier. 
 

Zelfstandig werkend kok (MBO 3)

De medewerker in de keuken werkt in de keuken van een horecabedrijf, instelling, cateringbedrijf of congreszaal. In horecabedrijven wordt gesproken over gasten en in zorginstellingen over gasten, cliënten of patiënten. De verschillende profielen die in dit kwalificatiedossier beschreven staan hebben contact met gasten, cliënten of patiënten. Vanwege de leesbaarheid wordt in dit document gesproken over "gasten". De medewerker in de keuken werkt in een internationale context waarin hij samenwerkt met collega’s. Vanwege de multiculturele samenstelling van het personeel in de keuken is enige beheersing van Engels van belang voor de dagelijkse uitvoering van werkzaamheden.
 

Werkzaamheden Zelfstandig werkend kok (MBO 3)

  • Bereidt gerechten 
  • Plant zijn werkzaamheden 
  • Maakt mise en place 
  • Past recepten aan 
  • Bereidt gerechten en componenten 
  • Werkt gerechten voor de uitgifte af 
  • Maakt werkruimtes, gereedschappen en machines in de keuken schoon 
  • Verricht onderhoud aan keukeninventaris 
  • Beheert keukenvoorraden 
  • Bestelt benodigde producten 
  • Ontvangt en controleert geleverde producten 
  • Slaat geleverde producten op 
  • Controleert producten en voert keukenadministratie uit 
  • Vernieuwt en verbetert de dienstverlening in de keuken 
  • Ontwikkelt nieuwe gerechten 
  • Voert menu-engineering uit 
  • Ondersteunt de verbetering van efficiency en de beheersing van kosten 
  • Ondersteunt de verbetering van kwaliteit 
  • Geeft leiding en voert beheerstaken uit 
  • Instrueert en begeleidt lerende medewerkers 
  • Voert informele en ondersteunt bij formele gesprekken met lerende medewerkers 
     

Functieprofiel

De medewerker in de keuken is service- en teamgericht en moet goed kunnen plannen, corrigeren en organiseren. De medewerker in de keuken is bewegingsvaardig, een noodzakelijke voorwaarde voor het uitvoeren van zijn taken. Hij is communicatief en sociaal vaardig in de omgang met zijn directe collega’s. Zijn manier van werken is efficiënt en op duurzaamheid gericht. De medewerker in de keuken moet goed om kunnen gaan met piekbelasting. Hij moet tijdens piekbelastingen kunnen meebewegen met de processen in de keuken. Daarbij moet hij zijn motorische vaardigheden goed blijven uitvoeren en communiceren met collega's, zodat er geen onduidelijkheden ontstaan in de voortgang van de processen.
 

De beginnend beroepsbeoefenaar:

  • heeft kennis van voedingswensen en voedingseisen 
  • kan afwerktechnieken toepassen 
  • kan bereidings- en kooktechnieken toepassen 
  • kan keukenapparatuur en –gereedschap hanteren 
  • kan kwaliteitsnormen toepassen 
  • kan productietechnieken als schoonmaaktechnieken, opdeeltechnieken, koude en warme voorbewerkingen toepassen 
  • kan vakterminologie toepassen 
  • kan wettelijke richtlijnen op het gebied van bedrijfs-, levensmiddelen- en persoonlijke hygiëne, veiligheid, milieuzorg en kwaliteit en HACCP toepassen
     

Voor Zelfstandig werkend kok geldt aanvullend: 

  • kan dieet- en voedingswensen /-eisen toepassen 
  • kan eenvoudige gesprekken met gasten, collega's en leidinggevenden voeren in het Engels 
  • kan eenvoudige recepten lezen en begrijpen in het Engels 
  • kan standaardprocessen volgens de wens van de gast aanpassen 
  • kan werkzaamheden afstemmen op instructies van de leidinggevende in het Engels
     
     

Bron: Kwalificatiedossier MBO, Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven, crebo 23085 (01-08-2015)
Bron: YouTube MBO College Zeeland (Scalda)

Error loading MacroEngine script (file: /Widgets/FunctieVacatures.cshtml)