Aziatischehorecabanen.nl maakt gebruik van cookies. Hier vindt u meer informatie.

Specialiteiten kok Aziatische keuken (AHB)

 

Functieomschrijving

De sector Aziatische horeca hanteert in de keuken zes niveaus. De specialiteiten kok Aziatische gerechten is niveau 4. In de kleine restaurants worden de werkzaamheden van de koks onderling minder gedefinieerd en gedifferentieerd. Bij ziekte of vakantie moet men elkaars functie kunnen vervullen.

De Aziatische keuken is te onderscheiden naar de hoofdkeukens: Chinees, Indiaas, Indonesisch, Japans, Koreaans, Maleis, Thai, Tibetaans en Vietnamees.
 

Omschrijving werkzaamheden specialiteiten kok Aziatische keuken:

  • beheersing van alle kennis en vaardigheden van kok niveau 3; 
  • klaarmaken van voor- en hoofdgerechten die gebakken, gefrituurd en geroosterd moeten worden; 
  • marineren van vleeswaren die gebakken, gefrituurd en geroosterd moeten worden; 
  • uitvoeren van de bereidingen, bewaken / controleren van de kwaliteit, gaarheid, smaak, kleur, vloeibaarheid e.d. en het uitvoeren van bijstellingen / bijdoseringen; 
  • in een klein restaurant is de specialiteiten kok Aziatische keuken in noodgevallen ook plaatsvervangend chef-kok; 
  • goede kennis van de Oosterse ingredienten en hun gebruik in de Aziatische keuken; 
  • basiskennis en vaardigheden van de vier hoofdstromingen van de Chinese keuken; 
  • schoonmaken van de eigen werkomgeving, keukenapparatuur en -machines en het assisteren van de eventueel aanwezige keukenhulp bij het algeheel schoonmaken van de keuken; 
  • goede teamspeler die zich flexibel opstelt en beschikt over goede communicatievaardigheden; 
  • taken leren die bij geval van ziekte of vakantie de werkzaamheden van de sous-chef / allround kok deels kan overnemen
     

Specialisaties

De functie specialiteiten kok Aziatische keuken (niveau 4) kent verschillende specialisaties:

  • kok Chinese keuken 
  • kok Thaise keuken 
  • kok Japanse keuken
     

Specialiteiten kok Aziatische keuken - kok Chinese keuken

  • braadmeester (rôtisseur): verzorgen van alle te bereden stukken vlees en gevogelte, zoals het bakken, braden, roosteren en frituren van Peking eend, speenvarken en Char Sieuw. 
  • Dim Sum (patissier): kennis en techniek van deegwaren en Dim Sum ingredienten, beheersing van stoom techniek, bakken en frituren van alle Dim Sum gerechten zoals Siu Mai, Ha Kau en Siu Long Paw. 
  • Sushi: versheid vis controleren, vis fileren met juiste snij techniek, rijst op juiste smaak behandelen en koken, beheersing van verschillende rijstrol technieken, opmaak technieken en goede beheersing van bewaar technieken. 
  • keuken coordinator: doorgeven en gereed maken van bestellingen door het uitvoeren van a la minute kookwerkzaamheden, portioneren en garneren volgens vastgelegde instructies met betrekking tot ingredienten, receptuur, werkmethoden en uiterlijke presentatie.
     

Specialiteiten kok Aziatische keuken - kok Thaise keuken

  • voldoende kennis over het gebruik van typisch Thaise ingredienten, zoals currypasta’s en verse typisch Thaise groeten en kruiden; 
  • voldoende kennis over de typisch Thaise wijze van vlees snijden en garnalen en vis verwerken; 
  • het (voor)bereiden van kleine Thaise voorgerechten zoals kip in pandangblad, Thaise sate, vis- en garnaleam;
  • bereiden van Thaise gebakken rijst (khao phd) en gebakken mie (phad Thai, phad sie iew) gerechten;
  • bereiden van Thaise desserts zoals khao niew ma muang en kluay buatchee.
     

Specialiteiten kok Aziatische keuken - kok Japanse keuken

Kok Luxe Japans Restaurant

  • bereiden van Japanse gerechten / gerechtengedeelten volgens traditioneel Japans recept en planning;
  • doorgeef gereed (laten) maken van bestellingen door het uitvoeren van a la minute kookwerkzaamheden;
  • portioneren en garneren volgens vastgelegde instructie m.b.t. ingrediënten, receptuur, werkmethoden en uiterlijke presentatie. Daartoe o.m. verrichten van voorbereidende werkzaamheden, beoordelen van de te gebruiken ingrediënten op kwaliteit; 
  • bijdragen aan ontwikkeling van garnituren en voorstellen aan directe chef. Uitwerken van voorstellen in de praktijk en zonodig opstellen van receptuurinstructies; 
  • beheersen van diverse basis onderdelen binnen de Japanse keuken als Yaki-ba (grill), Ten-mai (tempura), Ita-ba (verse vis bereiden), Zen-sai (voorgerechten) en Ni-kata (koken).
     

Sushi Kok Japans Restaurant

  • Sushi menu, een apart onderdeel binnen de Japanse keuken; 
  • versheid vis controleren, viskoekjes; fileren met juiste snijtechniek; 
  • rijst op juiste smaak behandelen en koken, beheersen van verschillende rijstrol technieken, opmaak technieken en goede beheersing van bewaartechnieken; 
  • basiskennis en technische vaardigheden ook jarenlange ervaring, de kennis van culturele eigenheid, de kennis van de vele subtiliteiten en finesses binnen de Japanse keuken als functie eis.

     

Functieprofiel

Diploma eis / werkervaring in Nederland:

  • MBO 3 .......................... (richting ontbreekt) of vergelijkbare EVC (erkenning verworven competities) 
  • minimaal 2 jaar werkervaring na diploma. 


Diploma eis in China:

  • Basiskokdiploma niveau 4 voor koks 23 jaar en ouder 
  • Basiskokdiploma niveau 5 voor koks jonger dan 23 jaar 


Persoonlijke eigenschappen:

  • teamspeler 
  • flexibel 
  • kwaliteitsgericht 
  • oog voor detail
Error loading MacroEngine script (file: /Widgets/FunctieVacatures.cshtml)